domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne seminarske naloge in učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje seminarskih nalog po google

 
Knjižni jezik
Književnost
Didaktika
Dialektologija
Folkloristika
Skladnja
 
  www gostovanje sloHOST
gostovanje spletnih strani in izdelava spletnih strani

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
kvalitetno in cenovno ugodno lektoriranje
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
7.4.2005
Lev Nikolajevič TOLSTOJ:VOJNA IN MIR
objavil: xy
Število ogledov: 298
Lev Nikolajevič TOLSTOJ: VOJNA IN MIR

ŽIVLJENJEPIS:Rojen je bil v Jasni Poljani, leta 1828, kot potomec stare plemiške družine. Starši so mu kmalu umrli. Šel je študirati, a študija ni dokončal in se je vrnil na svojo posest. Za tem je stopil v vojno. Ko je prišel nazaj, se je posvetil književnosti in prosvetljevanju kmetov. Kmalu se je poročil in ta leta so njegova najplodnejša leta. Nekaj časa za tem pa je prišel v duhovno krizo, zato se je odločil, da bo pustil pravoslavje in se vrnil v prvotno krščanstvo (ASKEZA - to kar imaš na sebi). Zaradi tega je cerkev izobčila, a ga to ni oviralo pri nadaljnem širjenju naukov. To se imenuje TOLSTOJANSTVO, glavno načelo pa mu je bilo preprosto kmečko življenje in delo. Tolstojanstvo je postalo svetovno znano, v Jasno Poljano pa so začeli prihajati romarji iz vseh koncev.
Ko se je Tolstoj odločil, da bo le zapustil dom, je kot 82-letnik umrl na železniški postaji, leta1910.

VOJNA IN MIR KOT ROMAN:Začel je nastajati okoli leta 1863, pisal pa ga je 6 let, ker je moral preštudirati veliko zgodovine. Obsega zgodovinsko, junaško in hkrati zasebno življenje vseh razsežnosti -to je prej prikazoval ep. Iz tega pa izhaja tudi posebno ime romana-EPOPEJA. V njej ima velik pomen rusko ljudstvo, narod in država v celoti, zato jo nekateri imenujejo tudi NACIONALNA EPOPEJA. Od ostalih zgodovinskih romanov se loči po tem, da so življenja posameznih oseb, ki so vsakdanje in resnične, ujeta v zgodovinsko dogajanje, ki pa poteka po zakonih, ki jih določajo množice, ljudstva in narodi, ne pa genialni posamezniki. Tak pogled v zgodovino je determinističen, zato pa ustreza realizmu.
Posebnosti, ki se kažejo v romanu pa so te, da na junake gleda zelo stvarno, ampak ne objektivno in brezosebno. V njih vidi tako moralne, kot nemoralne poteze, jih pa tudi presoja iz svojega vidika. Naprimer v Napoleonu vidi egocentričnega genija, v Kutuzu nesebičnega glasnika ruske usode in volje, Bezuhov pa je izrazito pozitivna oseba, ker išče resnico in življenjski smisel (to je hkrati Tolstojeva osrednja tema vseh del).
S tem romanom se je vrnil v čas domovinske vojne proti Napoleonu. Tu so se najboljši ljudje iz plemstva (ki so polni domoljubja) združili z množicami in v pomembnih trenutkih pokazali veliko moralno moč in doslednost.
Veliko število oseb, zgodovinski prizori, zgodovinska poročila in filozofsko-publicistični vložki dajejo videz kaotičnosti, vendar je ravno to tisto, kar roman naredi živ in prepričevalen. Daje nam občutek, da se to dogaja pred našimi očmi, hkrati pa izžareva velikansko življenjsko silo.
IDEJA: obsodba vojne in življenje ruskega ljudstva
TEMA: čas Napoleonovih vojn

OBNOVA: v ospredju je življenje treh družin; Bolkonski (Andrej), Rostov (Nataša), Bezuhov (Pierre).
Andrej je ambiciozen mladenič, ki ima ženo in hoče svoje sanje, da bi postal vojak, na vsak način uresničiti. Napoleona si sprva predstavlja kot idola. Ko gre v vojno pa vidi vse grozote in spozna resnico, da sploh ni tako, kot si je to on predstavljal. Nato se vrne iz vojske, ko pa pride domov, mu žena med porodom otroka umre, njega pa v blodnjah več ne prepozna. Zaradi tega se počuti krivega. Nekaj časa za tem pa spozna Natašo Rostovo, ki je lepo, a še naivno in mlado dekle. Kuragin jo nagovarja naj z njim pobegne, ampak se osramoti, ko izve, da je on dejansko poročen. Ker je Andrej že vseskozi zaljubljen v njo, ji tega ne oprosti in se vrne v vojsko.
Nataša med tem časom postane prava ženska z življenjskimi izkušnjami in občutkom za soljudi č tu Tolstoj opiše sebe; velika ljubezen do življenja in občutek, da ima življenje vedno prav.
Nataša in Andrej pa imata skupnega prijatelja Pierra, ki je drugačen od ostalih. V družbi se ne zna vesti in tudi po naravi je bolj smešen. Med časom, ko Andreja ni, ker se vrne nazaj v vojsko, se z Natašo še bolj spoprijateljita in postaneta prava prijatelja. Andreja nato v bitki pri Borodinu smrtno ranijo. Ranjence pripeljejo v bližino Natašine družine, ona pa jih neguje. Med njimi spozna tudi Andreja, on pa šele sedaj spozna, da je vedno ljubil njo in ji pove, da je vse življenje živel v zmoti. Nataši odpusti, ona pa ga neguje vse dotlej, ko podleže ranam in umre.
Pierre med tem dobi dediščino od staršev in ga v družbi začno bolj spoštovati. Tudi poroči se s Heleno, vendar je ta "prazna", zato med njima ni velike ljubezni. Ona nato umre, Pierre pa se z Natašo zbliža in na koncu se vzljubita ter poročita.

Literatura:
Lev N. Tolstoj: VOJNA IN MIR 4
Janko Kos: UČBENIK LITERARNE TEORIJE IN ZGODOVINE
Berilo 2

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: Lev_Nikolajevi__TOLSTOJ_-_Vojna_in_mir.doc

IZMENJAVA POVEZAV
Knjigovodstvo-računovodstvo povezave
Izmenjava povezav povezane z knjigovodstvom, računovodstvom, slovensko zakonodajo ter raznih iskalnikov in pomembnih podatkov.
Free websites listing and linkexchange - Science
Free submission to our Web Directory - Category Science.
Registracija domen .com .net .org .si
Registracija domen, prenos ter upravaljanje domen končnic .com .net .org .si .info .eu
Free websites listing and linkexchange - Sports
Free submission to our Web Directory - Category Sports.
Free websites listing and linkexchange - Travel
Free submission to our Web Directory - Category Travel.
Free websites listing and linkexchange - Science
Free submission to our Web Directory - Category Science.
Bistriški vodnik - Bistriški vintgar
Bistriški vintgar - zelo lepa pohodna pot, ki vodi skozi gozd in ob potoku Bistrica.
Free websites listing and linkexchange - Blogs
Free submission to our Web Directory - Category Blogs.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.