domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Ostali zanimivi dokumenti za dolvleko
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje gradiva po google

 
Nerazporejeno gradivo
Didaktika
Dialektologija
 
  spletni strežnik sloHOST.net
izdelava dinamičnih spletnih strani

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
lektoriranje diplomskih nalog
lektoriranje seminarskih nalog
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
6.11.2004
Analiza priprave didaktične enote
objavil: TH
Število ogledov: 3266
ANALIZA PRAKSE

Analiza priprave didaktične enote

Vse priprave sem oblikovala po vnaprej določenem vzorcu. Tako so v vsaki pripravi navedeni: vsebina didaktične enote, metode dela, didaktične oblike, didaktična sredstva in cilji didaktične enote, ki so razdeljeni na funkcionalne in izobraževalne.

VSEBINA
Vsebina je v nekaterih pripravah bolj ponavljanje, kot pa usvajanje nove učne snovi. Tako je v takih pripravah več vaj na učnih listih. Vsebino sem poskušala prikazati čim bolj podrobno in nazorno, nato pa preko prosojnice nekaj povzetkov, ki si jih nato učenci tudi zapišejo v zvezek.

METODE
V pripravah sem se trudila čim bolj podrobno prikazati delo učitelja in učencev. Mislim, da mi je v večini priprav to tudi uspelo.

CILJI
V veliki meri so bili vsi cilji uresničeni. Podrobnosti bom navedla pri analizi posamezne didaktične enote.



ANALIZA DIDAKTIČNE ENOTE (NASTOPI)

DATUM: 9. 4. 2003
RAZRED: 7. b
NASLOV ENOTE: Pridevnik - stopnjevanje, sklanjanje, analiza

Za motivacijo sem uporabila izpolnjevanko. Ugotovila sem, da je bila le-ta malo prelahka za njih in bi jim lahko dala malo izpolnjevanko z malo težjimi pojmi. Ampak bilo je dovolj za 5 minut dela. Z učenci smo dokaj hitro navezali stik. Spodbujala sem jih k sodelovanju in oni so se pozitivno odzvali. Napake smo skupaj sproti popravljali.
Snov sem poskušala posredovati čim bolj sistematično in jim na tak način prikazala tudi na prosojnici.
Pri reševanju delovnih listov so se učenci pokazali kot zelo iznajdljivi, saj so k isti povedi navajali celo vrsto primerov. Pouk je potekal zelo sproščeno, kljub temu pa so bili realizirani vsi cilji.


DATUM: 10. 4. 2003
RAZRED: 6. b
NASLOV ENOTE: Samostalnik - ponavljanje (spol, sklon, število, sklanjatev)

V tem razredu sem uvodno motivacijo začela s pogovorom oziroma s vprašanji z namenom, da že na začetku ugotovim, kakšen je ta razred. Tudi tukaj sem bila prijetno presenečena, saj so učenci takoj začeli sodelovati, in ko je bilo potrebno samostojno navajati primere, jim to ni bilo pretežko. Šolska ura je bila namenjena predvsem ponavljanju in zato sem jim razdelila učni list z razpredelnico, katero so samostojni izpolnjevali, obenem pa ponovili značilnosti samostalnika. Preden pa sem jim razdelila učni list, pa smo skupaj še ustno ponovili nekaj primerov. Pri reševanju učnih listov ni bilo večjih težav in so jih učenci dokaj hitro tudi rešili.
Realizirani so bili vsi cilji.


DATUM: 11. 4. 2003
RAZRED: 7. d
NASLOV ENOTE: Poštni in bančni obrazci


Stik sem poskusila vzpostaviti s pogovorom. Razred me je presenetil predvsem s tem, da na moja vprašanja niso odgovarjali, pa naj sem jih še tako poenostavila. Sodelovanja nekako nisem mogla vzpostaviti ne med učiteljem in učenci, delno pa je bilo sodelovanje med učenci samimi. Ko smo se lotili reševanja delovnega zvezka, sem težko dobila prostovoljce za branje, ampak na koncu se nam je le nekako uspelo prebiti skozi uro. Ker smo se dalj časa zadržali pri reševanju nalog iz delovnega zvezka, sem jim učne liste razdelila na koncu in so potem le-te izpolnili za domačo nalogo.
Ob koncu ure mi je mentorica povedala, da je ta razred disciplinsko in učno na nižjem nivoju, kot pa sta bila prejšnja razreda, pri katerih sem že opravila nastop. Kljub temu, mi je mentorica potrdila, da sem nastop uspešno opravila.
Cilji so bili le delno realizirani, saj sestavin niso vpisali v miselni vzorec pri uri.


DATUM: 14. 4. 2003
RAZRED: 7. b
NASLOV ENOTE: Števnik - vrste, zapisovanje


Z učenci iz tega razreda smo se že spoznali, zato je bilo tako meni kot njim malo lažje. Tokratna tema so bili števniki in sicer vrstni ločilni in količinski ločilni števniki. S pripravo sem imela nekaj težav, saj sem poskušala iskati primere, ki bodo učencem razumljivi v tolikšni meri, da jih bodo potem tudi znali uporabljati. Med razlago snovi sem pri učencih opazila, da jim ni čisto jasno o čem govorim, čeprav sem se trudila in jim poskušala snov približati z več različnimi primeri. Ko pa smo začeli reševati naloge z učnih listov, pa sem dobila pozitivno povratno informacijo, saj so nekako usvojili snov.
Cilji so bili realizirani v celoti.
Mentorica me je opozorila, da moram poskušati uro narediti bolj dinamično.


DATUM: 15. 4. 2003
RAZRED: 6. b
NASLOV ENOTE: Feri Lainšček: Ajša Najša in ljubezen


Ob tej temi sem se dolgo časa ukvarjala z uvodno motivacijo, saj nikakor nisem mogla dobiti ideje. Glede na učiteljičino mnenje pa sem to uro hotela malo popestriti in jo narediti kar se da zanimivo. Zato sem se na koncu odločila, da za uvodno motivacijo uporabim igrico, ki so se jo učenci sigurno že kdaj igrali. Ko sem pred začetkom ure risala na tablo, so učenci kaj hitro ugotovili, za kaj gre. Ker pa sem že pri prejšnji uri ugotovila, da so ti učenci precej brihtni in iznajdljivi, sem bila malo presenečena, ko niso poznali Ferija Lainščka. Ampak z mojo pomočjo so ga spoznalo pri tej šolski uri.
Ura je potekala predvsem kot pogovor. Za konec so učenci dobili nalogo, da napišejo krajši sestavek s čim več slengizmi. To se jim je zdelo zelo zabavno, saj se morajo navadno pri uri slovenščine izogibati takih besed, zdaj pa so jih lahko po mili volji uporabljali.


DATUM: 17. 4. 2003
RAZRED: 8. b
NASLOV ENOTE: Srečko Kosovel: Kons 4


Ko sem dobila to temo, me je malo postalo strah, saj sem vedela, kakšni so Konsi srečka Kosovela. Obenem pa se mi je to zdel izziv. Ob izdelovanju priprave sem ugotovila, da ni tako lahko učencem 8. razreda razložiti tako zakomplicirano pesem. Šla sem na konzultacijo k učiteljici, ki poučuje ta razred. Moja priprava se ji je zdela zanimiva in menila je, da bodo tudi učenci zadovoljni. Seveda so bili učenci začudeni, ko smo pesem prebrali prvič. Ko pa smo jo začeli razlagat po verzih, pa so na koncu vseeno ujeli bistvo. Ko jim je že malo padla koncentracija, sem jim razdelila malo lažjo pesem Srečka Kosovela. Najbolj pa so se razživeli, ko so morali samo sestavljati svoj kons. Učiteljica je bila z uro zelo zadovoljna, jaz pa malo manj.
Cilji so bili realizirani. Razmišljala pa sem o tem, kako bi tako uro naredili še bolj zanimivo in če je to možno.


DATUM: 18. 4. 2003
RAZRED: 8. c
NASLOV ENOTE: Srečko Kosovel: Kons 4

Učiteljica me je prosila, če bi to uro lahko ponovila še v paralelki, saj bi jo ona izvedla na isti način. Seveda sem pristala na to, saj se mi je zdelo, da lahko sedaj poskušam uro še bolje izvesti, kot sem jo v prejšnjem razredu.
Ura je potekala po načrtih, ampak smo se dalj časa zaustavili pri razlagi pesmi in nam je zmanjkalo časa za primerjavo z drugo Kosovelovo pesmijo Pa da bi znal.
V tem razredu so bili cilji le delno realizirani.


ANALIZA DIDAKTIČNE ENOTE (HOSPITACIJE)

DATUM: 7. 4. 2003
RAZRED: 6. b
NASLOV ENOTE: 3. ženska sklanjatev

Hospitacija pri mentorici.
Učiteljica je za uvodno motivacijo vzela pobarvanko. Učenci so pobarvali označena polja, pokazali so se jim določeni predmeti, in so jih razvrstili v tri stolpce. V prvi stolpec so uvrstili samostalnike 1. ženske sklanjatve, v drugi stolpec samostalnike 2. ženske sklanjatve, v tretji stolpec pa "podtaknjence". Ponovili so kateri samostalniki spadajo v 1. in 2. žensko sklanjatev, nato pa skupaj ugotovili, katere samostalnike so uvrstili v tretji stolpec. S pomočjo vprašanj so učenci samo prišli do rešitve in oblikovali definicijo 3. ženske sklanjatve. Prebrali so tudi tekst v učbeniku Slovenski jezik 6 in rešili nekaj vaj.
Nato so analizirali vse samostalnike v krajšem besedilu, ki gaje učiteljica učencem posredovala preko prosojnice. Na koncu s učenci dobili samostojno delo v delovnem zvezku Vsak dan slovenščina so reševali vaje.


DATUM: 8. 4. 2003
RAZRED: 7. b
NASLOV ENOTE: Anton Aškerc: Čaša nesmrtnosti

Hospitacija pri mentorici.
Za uvodno motivacijo učiteljica pokaže fotografije, posnete na potovanju v Turčiji. Na sliki so džamija, minaret, koran … Učenci bolj ali manj uspešno prepoznavajo objekte. Skupaj pridejo do zaključka, da so to značilnosti islamske vere, da nekateri za spomin fotografirajo take objekte, druga pa raje napišejo pesem o tem. In tak popotnik je bil tudi Anton Aškerc. Učiteljica prebere pesem v berilu, učenci pa sledijo v svojih berilih. Učence se po prvem branju zdi pesem nerazumljiva, zato pesem preberejo še enkrat. Vsak učenec prebere del pesmi. Tudi po tem branju se mi ni zdelo, da učenci zdaj razumejo vsebino pesmi. Motilo me je predvsem to, da ob branju po delih niso razlagali pomena določenega dela pesmi. Nato so v berilu prebrali pomene neznanih besed. Odgovarjali so na vprašanja, ki so v berilu zapisana pod razdelkom Potujmo v svet književnosti, iskali so slogovne značilnosti … Na koncu so pesem prebrali še enkrat. Domača naloga je bila, da naj napišejo kratek povzetek pesmi v zvezek.


DATUM: 9. 4. 2003
RAZRED: 6. a
NASLOV ENOTE: Ivan Minatti: V mladih brezah tiha pomlad

Hospitacija pri kolegici študentki (Mojca Adamič).
Učiteljica (Mojca) je za uvodno motivacijo uporabila izpolnjevanko. Najprej je pesem prebrala naglas, učenci so v berilih sledili in tiho brali. Nato so brali učenci in razlagali pesem po delih. Ustavili so se ob manj znanih pojmih in jih razložili. Nato so spoznali na kratko nekaj o Ivanu Minattiju. Na koncu so reševali učne liste in kot samostojno delo izražali razpoloženje ob določenih trenutkih. Delovni listi so nakazali tudi realizacijo zadanih ciljev, saj so učenci zaznavali učinke besedila na čustva in tako doživljali čustva in razpoloženje pesmi, spoznavali so besede s prenesenim pomenom, zaznavali in razumeli so rabo pridevkov, metafore, primere, nagovora in ponovitev, spoznavali pa so tudi značilnosti razpoloženjske pesmi.


DATUM: 10. 4. 2003
RAZRED: 7. b
NASLOV ENOTE: Ljudska: Galjot

Hospitacija pri kolegici študentki (Mojca Adamič).
Tokrat je bila uvodna motivacija na temo utrdimo znanje. Učenci so dopolnjevali tekst. V oklepaju so imeli zapisani dve možno rešitvi, morali so se odločiti za pravo in jo napisati na črto. Ura je potekala na podoben način kot en dan prej pri Ivanu Minattiju. S pomočjo učnih listov in berila so iskali narečne, starinske besede, okrasne pridevke, manjšalnice, ponavljanja, pretiravanja, stalna števila … Oblikovali so tudi značilnosti balade in poskušali spremeniti konec pesmi. Na koncu so oblikovali še miselni vzorec, zadnja naloga pa je bila primerjati pesmi Galjot in Galjotova Vladimirja Nazora.


DATUM: 11. 4. 2003
RAZRED: 6. b
NASLOV ENOTE: Vremenska napoved - za dežjem sije sonce

Hospitacija pri kolegici študentki (Mojca Adamič).
Uvodna motivacija je bila pogovor. Učenci hitro ugotovijo temo šolske ure. Mojca učencem preko prosojnice prikaže več oblik zapisov vremenske napovedi, ki jih je vzela iz časopisov in interneta. Nato se lotijo reševanja nalog v delovnem zvezku Vsak dan slovenščina 2. del. Učenci nekatere naloge rešujejo sami, nekatere pa rešujejo sproti in tako tudi preverjajo rešitve, odgovore pa primerno tudi utemeljujejo. S pomočjo vaj v delovnem zvezku ponovijo rabo pridevnika, obnovijo znanje o prislovu … Na koncu pa vedo prebrati in razložiti vremensko napoved.


DATUM: 14. 4. 2003
RAZRED: 6. a
NASLOV ENOTE: Opravičilo

Hospitacija pri kolegici študentki (Mojca Adamič).
Mojca je za uvodno motivacijo uporabila pogovor (Kaj naredimo, če pozabimo sošolki vrniti knjigo?). Lotili so se reševanja nalog v delovnem zvezku Vsak dan slovenščina 1. del. Učenci so tako brali in sprejemali krajša neumetnostna besedila, v besedilu so spoznali sporočevalca in naslovnika ter poiskali jezikovne prvine iz katerih so jih prepoznali. Ugotavljali so ali je besedilo uradno ali neuradno, javno ali zasebno, oblikovali so miselni vzorec. Na koncu pa so sami poskušali napisati opravičilo in obenem ponovili rabo osebnih zaimkov.

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: DI-ANALIZA_PRAKSE.doc

IZMENJAVA POVEZAV
Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - Blogs
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category Blogs.
RONDAL d.o.o. - aluminium slugs
RONDAL d.o.o. - Production and manufacturing of aluminium slugs, aluminiumbutzen, pastiglie in alluminio
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Directories
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Directories.
Brezplačni spletni imenik agilityhoster.com
Spletni imenik na strežniku webdir.agilityhoster.com - dodajte vašo spletno stran brezplačno na seznam.
Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - Science
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category Science.

Slovenska Bistrica, vodnik po občini Slovenska Bistrica
Predstavitev občine Slovenska Bistrica z besedo in sliko. Slikovni vodnik po krajih občine Slovenska Bistrica.
Free websites listing and linkexchange - Blogs
Free submission to our Web Directory - Category Blogs.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.