domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne seminarske naloge in učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje seminarskih nalog po google

 
Knjižni jezik
Književnost
Didaktika
Dialektologija
Folkloristika
Skladnja
 
  www gostovanje sloHOST
gostovanje spletnih strani in izdelava spletnih strani

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
kvalitetno in cenovno ugodno lektoriranje
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
9.11.2004
Rudi Šeligo: ANA
objavil: Nicole Michaelis
Število ogledov: 122
RAZČLEMBA DRAMSKEGA BESEDILA

1. OBJAVA IN PRVA UPRIZORITEV DRAME
Drama Ana je bila objavljena leta 1984 v zbirki Nova slovenska knjiga, ki jo je izdala Mladinska knjiga. prvič je bila uprizorjena v SMG, v sezoni 1983/84. režiral jo je Dušan Jovanovič, igrala pa sta Milena Zupančič in Aljoša Rebolj.

2. LITERARNA ZVRST/VRSTA
Andrijan Lah je v Pregledu književnosti 5 označil, da je Ana politična drama, in sicer pravi, da je Šeligo prikazoval usodo poklicne revolucionarke Ane v razponu od neizmerne naivnosti preko streznitve, razočaranj do neznanskega trpljenja v komunističnem sibirskem peklu.

3. KRATKA FABULA
Mlada poklicna revolucionarka Ana je zbežala iz Jugoslavije in se v Sovjetski zvezi uči komunističnih idej. Tam ima tudi moža Mirka in dva sinova Veljka in Darka. S polnim zagonom sodeluje pri raznih akcijah kot je npr. tiskanje letakov, pri vsem tem pa je strogo nadzorovana s strani NKVD-ja (Tajna policija). Ko je najmlajši sin Darko sprejet v Pionirsko organizacijo, ga ji zaradi prezaposlenosti vzamejo in zaprejo v otroški dom Ivanovo. Starejšega sina Veljka pa vase potegne kriminalna združba. Nekega večera se Mirko vrne domov in Ani očita, da je zapustila svoja otroka, to pa je razlog, da jo tudi on zapusti.
8. marca, na dan žena, Ano aretirajo in jo obtožijo vohunstva. Kazensko jo pošljejo v taborišče, v Sibirijo, kjer jo mučijo, z namenom, da bi jim priznala, s kom je sodelovala kot vohunka. Od tam skupaj z Friderikom pobegneta, stražarji pa za njima spustijo lačne kriminalce. Znajdeta se v snežnem metežu in že vnaprej vesta, da njiju čaka smrt, saj so jima kriminalci že za petami. Ana tik pred smrtjo sprevidi svoje zgrešeno prepričanje, in sicer uvidi, da bi bilo bolje, če bi bila bolj predana družini in tradicionalni veri in ne toliko revolucionarnim idejam, nakar ju kriminalci dohitijo, ju zakoljejo in na koncu celo požrejo.
Od njiju ostanejo samo še krvave cunje, žlica in lonček.

4. MOTIVIKA

Glavni motiv je razkol med posameznikom, družbo in zgodovino, kjer je posameznik popolnoma nemočen in vržen v tok zgodovine. Usoda človeka je v veliki meri odvisna od zgodovinskega dogajanja. Ana z velikim zanosom sodeluje pri pomembnih zgodovinskih prelomnicah, vendar jo njena naivnost pelje samo v propad.
Ostali motivi so še:
" Motiv tujstva (Ana je zbežala iz Jugoslavije in je v Sovjetski zvezi tujka. Tam pa so vsi tujci strogo nadzorovani.)
" Motiv družine (Ana ima družino, vendar ji le-ta ni na prvem mestu.)
" Motiv aretacije (Ana je osumljena vohunstva.)
" Motiv mučenja ( Ano mučijo, vendar ona ne prizna ničesar in še vedno verjame v svoje revolucionarne ideale.)
" Motiv bega ( Ana pobegne, zato da bi bila svobodna.)
" Motiv lačnih kriminalcev (Oni so znanilci smrti.)
" Motiv kanibalizma (Človek je človeka. Ana postane hrana lačnim kriminalcem.)

5. IDEJA

Kritika revolucionarnega fanatizma, v katerem človek postane samo še meso za lačne ljudi in zveri. Stalinistična revolucija ne ubija samo enega, ampak jih ubija iz norega sadizma in po ubijanju vsega drugačnega. Oblast ne služi za pravičnejšim odnose med državljani, večje enakopravnosti, ampak za ubijanje.
Revolucija naj bi ustvarila raj na zemlji, toda to je svet, v katerem je človek Hudič. Njegov namen je uničevati sočloveka. Če pogledamo revolucije v preteklosti, so bile vedno krvave. Umirali so privrženci in nasprotniki revolucij.

6. DRAMSKI PROSTOR IN ČAS

V drami je več dogajalnih prostorov. Najprej se vse skupaj dogaja v tiskarni, potem pa se dogajanje razcepi na več manjših prizorov: kavarna, elitni dom, otroški dom, Anina soba, pisarna, kjer izdajajo začasna dovoljenja za bivanje. Trije prizori potekajo v taborišču, konec drame pa se odvija v sibirski tajgi.
Vse skupaj pa se odvija v času Stalinovega režima v Sovjetski zvezi, pred 2. svetovno vojno.

7. OSEBE

Ana: mlado dekle, ki je zbežala iz Jugoslavije v tujino. Raje se odloči za poklic revolucionarke kot pa za gospodinjo. Zaradi tega trpi tudi njena družina: Veljko je v slabi družbi, Darka ji vzamejo na koncu jo še zapusti mož Mirko. V svoji naivnostni v ideale komunizma ni pazljiva pri besedah, včasih tudi preveč sprašuje. Oblast jo zapre in obsodi zaradi izdaje, toda ona še vedno verjame v te ideale. Spregleda šele tik pred smrtjo.
Friderik Wallenstein: izkušen poklicni revolucinar, ki ve kaj in kdaj sme reči. Lahko bi rekla, da se drži v varni senci. Iz sence stopi šele, ko pomaga Ani pri begu in obsojen na tragičen propad.
Mirko: Anin mlajši sin. V tujini se ne znajde, zato je venomer v konfliktih, stepe se z drugimi otroki.
Veljko: Anin starejši sin, ki pobegne od doma. Druži se s kriminalno družbo. Svoji materi očita veliko stvari. Rad pa ima njene štruklje.
Mirko: Ani očita zanemarjanje družine, predvsem sinov. Zaradi tega jo zapusti.

8. ZGRADBA DRAME

Drama je sestavljena iz 21 bolj ali manj samostojnih prizorov z naslovi.
Zgradba je sintetična, saj si dogodki sledijo v časovnem sosledju. Nekaj malega pa izvemo o Anini preteklosti, ko na zaslišanju prebirajo njeno kartoteko.

Dramski trikotnik
Razpostava ali ekpozicija: kratek oris prizorišča, spoznamo tudi Ano.

Sprožilni element ali začetni konflikt: Anina delovna vnema, zaradi nje pa zanemarja svojo družino. Mož jo zapusti.

Vrh dejanja: Anina aretacija in zaslišanje.

Peripetija in glavni preobrat: Anin pobeg iz taborišča.

Katastrofa ali iztek dejanja: Kanibalizem in Anina smrt.

9. JEZIK
Šeligov jezik je izredno bogat in na nek način zahteven. Od bralca zahteva zbranost pri branju in splošno razgledanost na področju politike in zgodovine. Jezik prilagaja določenim situacijam.
Uporablja: knjižni jezik, ruski jezik (Lermontova pesem Jadro), tujke (galvanizacija, agentur, provokator, kunspiracija, emigranti), vulgarne izraze (Svojo gnilo scalnico boš nosil drugam!, Če sem že glavorezka, ne boš stresal svojega semenskega gnoja po meni.), ljubkovalne besede (ljubi, dragec), pomanjševalnice (spančkaj, Ninica, mamica), kletvice (Kuš!, Svinja!, Pezde špijonska!).

10. SLOGOVNI POSTOPKI

V drami prevladuje dialog, ki predstavlja najpomembnejši del dramskega besedila, saj sta oba osnovna načina govora nosilca temeljnih dramskih funkcij v drami. Veliko dialogov je bojnih. Edini monolog je na začetku drame, ko Ana razmišlja o revolucionarnih idejah (str. 7).

Poleg govora oseb dramski tekst sestavljajo tudi didaskalije, iz katerih izvemo opis prostora, kraja in časa, gibov in kretenj oseb. Didaskalije so tudi različno dolge.
21. prizor je sestavljen iz didaskalij, temu pravimo tudi nemi prizor.

Ritem govora: verzni in prozni deli govora se v drami med seboj prepletajo. Sam ritem je tekoč, lahko pa je govor nekoliko odsekan, saj lahko skozi govore oseb zasledimo veliko zamolkov. S temi zamolki Šeligo stopnjuje napetost, ki raste v določenem trenutku oz. situaciji. Najdemo tudi vzklike, ki še dodatno poudarjajo napetost ozračja v prizoru.

Lirski vložki: V drami najdemo nekaj verzov treh pesmi: Lermontova pesem Jadro v ruščini, Heinova pesem in pionirska pesem ob prisegi. Lirski vložki nekako tudi prekinjajo tok dramskega dogajanja.

11. AKTUALIZACIJA DRAME
Zakaj je Šeligo napisal to dramo?
Najprej sem pogledala letnico izida. Leto 1984 je bilo v Jugoslaviji zelo burno. Po smrti Tita se je izkazalo, da je Jugoslavija zelo zadolžena, gospodarstvo je začelo hirati. Pojavili so se nacionalni nemiri. Pred tem pa je oblast strogo nadzarovala življenja državljanov s pomočjo tajne policije UDBE.
Zaradi groženj oblasti se je v ljudeh naselil strah. Kdor pa je upal spregovoriti na glas, je bil označen za političnega zapornika in bil odstranjen. Veliko tem je bilo prepovedanih, npr. povojni poboji, politični zaporniki.
Veliko tega je Šeligo zajel v drami, vendar pa je spremenil kraj dogajanja drame. Iz
Jugoslavije je prenesel v SZ. Natančno je preučil zgodovinska dejstva in tako je zgodovina
postala scena.

Literatura.
" R. Šeligo: Ana, Svetloba in seme. Ljubljana: MK, 1984.
" A. Lah: Pregled književnosti 5. ljubljana: Založba rokus, 1996.
" T. Kosi …[et al.]:: Postmoderna in sodobna slovenska drama (zbornik dramaturških razprav). Ljubljana: AGRFT, Dramaturški oddelek, 1997.
" T. Kermauner: Vračanje mita v sodobni slovenski dramatiki. Ljubljana:Partizanska knjiga, 1988.
" T. Kermauner: Kulturni okolje. Današnja slovenska dramatika 3. ljubljana: Slovenski gledališki muzej, 2000.
" J. Pogačnik …[et al.]: Slovenska književnost III. Ljubljana: DZS, 2001.

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: K_IV-_eligo.doc

IZMENJAVA POVEZAV
Free agilityhoster.com web directory
Web directory at webdir.agilityhoster.com - add your sites for free - free link exchange.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Arts
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Arts.

Free agilityhoster.com web directory
Web directory at webdir.agilityhoster.com - add your sites for free - free link exchange.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Travel
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Travel.
Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - Kids & Teens
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category Kids & Teens.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Arts
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Arts.
Setting Passive FTP and Active FTP on windows IIS server
Setting Passive FTP and Active FTP server on windows IIS server and setting firewall.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.