domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne seminarske naloge in učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje seminarskih nalog po google

 
Knjižni jezik
Književnost
Didaktika
Dialektologija
Folkloristika
Skladnja
 
  www gostovanje sloHOST
gostovanje spletnih strani in izdelava spletnih strani

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
kvalitetno in cenovno ugodno lektoriranje
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
9.11.2004
Obnovitve in ponovitve v časopisnih naslovih
objavil: Tatjana Hren, Mojca Rantaša
Število ogledov: 1727
1. OBNOVITVE IN PONOVITVE

(Razpredelnice najdete v prilogi.)

1. 1 OBNOVITVE so vrsta aktualizacije v časopisnih naslovih. Pri delanju aktualiziranih naslovov so obnovitve nekoliko redkeje zastopane od metafor in metonimij, pri učinkovitosti v naslovu pa zlasti metaforo daleč prekašajo. Sploh jih je potrebno obravnavati kot enega glavnih načinov za delanje aktualiziranih naslovov.
Glede na izbiro sestavin se obnovitve delijo na:
" obnovitve klišejev,
" obnovitve vzorcev.

Glede na obliko oziroma podobnost z virom, katerega obnovitev predstavljajo, je v vsaki skupini še podskupina:
" ponovitve klišejev,
" ponovitve vzorcev.

1. 2 PONOVITVE so samo vrsta obnovitev.

V naslovih obnovljeni klišeji so splošno znana rekla, rečenice, pregovori, frazeologemi, pa tudi znani izreki, obnovljeni vzorci pa so znani naslovi literarnih, filmskih in drugih del.

Razlika med obnovljenim klišejem in obnovljenim vzorcem:

1. 2. 1 Obnovljenim reklom, rečenicam, pregovorom, itd. se v naslovih ne spremeni njihova narava in njihova prvotna vloga. Npr. "nesmotrna, prevelika poraba denarja" se lahko v vsakdanjem življenju poimenuje z zapravljanjem, frčkanjem (pogojno) ali frazeologemsko metanje denarja skozi okno/proč. Prenesena v časopis postanejo ta poimenovanja npr. naslovi, in razmerje ostane isto.

1. 2. 2 Najvažnejša karakteristika frazeologemov za delanje obnovljenih klišejev je, da so kot sestavina slovenskega besednega zaklada splošno znani. Beseda (besedna zveza), ki v časopisnem naslovu nastopa kot obnovljeni vzorec, se od frazeologema, ki je v naslovu obnovljeni kliše, bistveno loči po tem, da ni produkt poimenovalnega procesa (torej ne gre za razmerje: zapravljanje denarja - metanje denarja skozi okno), ampak zgolj označevanje ene same (konkretne) okoliščine in samo skupaj z njo ima svojo informativno vrednost. Nima značaja poimenovanja, ampak je opis. Zakonitost, da naslov postane znan, kot splošno znani frazeologemi, je izvenjezikovna, npr. umetniška vrednost filma, njegova popularnost, itd. Zato učinkujejo samo tisti obnovljeni vzorci, ki so dovolj razširjeni. To velja še zlasti tedaj, ko obnovitev spremlja modifikacija vzorca - tj. prava obnovitev, ne ponovitev. Pri uporabi obnovljenega vzorca ravno zaradi tega potrebno zelo paziti na izbiro. Obnovljeni vzorec lahko izgubi učinkovitost pri t
istem bralcu, ki prvotnega vzorca ne pozna; tedaj namreč ni vzpostavljena miselna povezava. Ta miselna povezava namreč daje obnovljenemu naslovu zaželeno stilno učinkovitost. Če se to ne zgodi, mora obnovljeni vzorec opraviti vsaj tisto funkcijo, ki jo je imel prvotno, tj. označiti (nasloviti) konkretno okoliščino oz. vsebino. Tudi tukaj je važen izbor in v tem je raba obnovljenih vzorcev blizu rabi obnovljenega klišeja: važen je ozir na vsebino, ki jo naslavlja, čeprav sam na sebi nima poimenovalne vrednosti, kot jo ima frazeologem. Ker obnovljeni vzorec ne poimenuje, je res uporabljen kot vzorec, evocira lahko samo znani naslov (med vsebino, ki jo je naslavljal prvotno, in vsebino, ki jo naslavlja kot obnovljeni vzorec, pa ni podobnosti, oz. ni nujna).


2. KLIŠE

2. 1 OBNOVITEV KLIŠEJA

Pogosti vir za to vrsto obnovitev so t. i. "ljudski" frazeologemi. V analiziranem gradivu so tovrstni frazeologemi skoraj brez izjeme dobri in učinkoviti. Imajo naslednje značilnosti:
" V naslovih niso uporabljeni v neokrnjeni obliki, ampak nastopajo samo tisti deli frazeologema, ki zadoščajo, da iz njih rekonstruiramo pomen. V Denar skozi okno poznamo manjkajoči povedek metati; sam pomen frazeologema metati denar skozi okno (po SSKJ: "dajati, izdajati denar za kaj nekoristnega, nevrednega, nesmiselnega") pa glede na vsebino sporočila ostane nespremenjen tudi ob modificiranem glagolu metati. Nastanek takega obnovljenega klišeja, t. j. naslovotvorni postopek, z grafom prikažemo takole:

Znaki pomenijo:

A - Prosti del klišeja (frazeologema). To je del, ki v frazeologemu lahko manjka.
B - Stalni del. V njem so prvine, ki morajo v naslovu ostati, ker signalizirajo pomen.
a - Prosti del frazeologema ostane povsem v ozadju. Lahko ga (v mislih) vzpostavimo, a ni nujno, ker je pomen že povsem jasen iz stalnega dela. Modificirani prosti del se navadno pojavi v besedilu.
b - Prosti del frazeologema je modificiran glede na vsebino članka. Pogosto je celo tako, da s svojo sestavo omogoča izpust kakega člena v stalnem delu; a je lahko ena sama beseda, pogosto le členek.

Naslov je zmeraj kombinacija a B oziroma b B.
Primer za kombinacijo a B je že omenjeni naslov Denar skozi okno.
Še zgled za naslov b B: Če npr. k uvodniškemu naslovu Kdo naj seže v žep? pritegnemo uvodniški naslov:
Kako globoko v žep
lahko prosti in stalni del frazeologema vidimo že na prvi pogled. Stalni del, nekakšna frazeologemska propozicija za pomen "plačati, dati denar za kaj" bi bila seči + v + žep, njen bistveni del pa beseda žep, s svojim metaforičnim pomenom za "kraj, kjer se nosi, se ima denar". Prosti del pa sta modifikata kdo naj in kako globoko, torej

kdo naj seže
kako globoko seči v žep?


" Ohranjen je vzorec frazeologema, redunantne prvine pa niso izpuščene, ampak so zamenjane z drugimi. Na vsebino besedila se sicer nanaša tudi pomen prvotnega frazeologema, nova prvina v njem pa signalizira na konkretno vsebino.

NASLOV FRAZEOLOGEM
Človek obrača - dinar obrne. Človek obrača - bog obrne.
Po toči zvoniti bo prepozno. Po toči zvoniti je prepozno.
Kdor ne dela, naj ne gre iz ZK. Kdor ne dela, naj ne je.


2. 2 PONOVITEV KLIŠEJA

" Najpogostejše ponovitve so splošno znane rečenice. Od obnovljenih klišejev (frezeologemov), ki so prikazani v gornji tabeli, se ločijo po tem, da nimajo novih prvin, ki bi signalizirale konkretno vsebino. Zato seveda takoj ugotovimo njihov običajni pomen, ne moremo pa iz samega naslova vedeti, na kakšno vsebino se ta pomen nanaša. Prav s to posebnostjo ti naslovi spodbujajo bralca k branju besedila. Zveza med pomenom frazeologema in vsebino pa se lahko vzpostavi čisto na koncu besedila.

Primer: V slogi je moč; Vsak je svoje sreče kovač; Za malo denarja, malo muzike; Ura teče nič ne reče…


3. VZOREC

3. 1 OBNOVITEV VZORCA

a) VIRI OBNOVITEV VZORCA

" Obnovljeni so znani izreki. Obnovitev je zasnovana na obliki frazeologema in je zamenjana ena enota, lahko pa je obnovljena samo oblika.

Primer:
Potrošnik - to zveni ponosno. (Potrošnik : Človek)
Pil, zbil, ušel. (Pil, zbil, ušel : Prišel, videl, zmagal)

Osnova obnovitve je tričlenskost in semantika, tj. zaporednost dogodkov.

" Obnovljeni so znani citati iz umetniških besedil. Od obnovljenih vzorcev se ločijo predvsem po tem, da vsaj v nekaterih opornih točkah ohranjajo povezavo med besedilom, od koder so vzeti, in vsebino, ki jo kot obnovljeni naslavljajo.

NASLOV CITAT
Sejem ni bil živ. "Sejem je bil živ." (pri Aškercu)
Trgovci s (preveč) novci. "…trgovci z novci." (pri Župančiču)
Slep je, kdor se s časopisom ukvarja. "…kdor se s petjem ukvarja." (pri Prešernu)


" Obnovljeni so tudi bibilizmi. Večinoma so deli biblijskih izrekov, besedil ali molitev; obnovljeni so zelo svobodno, učinkujejo pa rahlo privzdignjeno.

Primer:
Del molitev "naš vsakdanji kruh" je aktualiziran z inverzijo: Krompir naš vsakdanji; Avto naš vsakdanji; Televizija naša vsakdanja. "Na začetku je bila beseda." - naslov Na koncu je bila obsodba.

b) OBNOVLJENE DRUGE ZNANE STALNE ZVEZE IN POIMENOVANJA

" Obnovljene so druge znane stalne zveze in poimenovanja.

Primer:
Naslov Poštno prežeča smrt - gre za obnovitev terminološkega avtomatizma poštno ležeče ali poštno ležeča pošiljka.

˘ Besedna zveza (zelo redko ena sama beseda), ki je prvotno že znan naslov, se aktualizira tako, da se za funkcijo v časopisnem naslovu obnovi ena, dve ali več njegovih tipičnih sestavin, in sicer oblikoslovno, besedno, skladenjsko in pomenoslovno, najpogosteje pa s kombinacijo dveh izmed naštetih. Prvotne zveze niso frazeologemi, zato tudi ni pravih prostih in stalnih delov v takem smislu, kot pri obnovitvah klišejev; se pravi, da stalni del ohranja toliko prvin, da iz njih lahko razpoznamo izvirno obliko frazeologema.

˘ Treba je narediti naslov za novico o dogodku, ko se je velika ladja med vožnjo zaletela v manjšo in jo prepolovila. Avtor uporabi naslov znane trilogije Jona de Hartoga, pri nas znane pod skupnim naslovom Morja široka cesta, kjer je kvantifikacijsko prvino kvantificiral na novo vsebino in okoliščino pomanjkanja prostora. Tako je nastal vzorec Morja preozka cesta, ki ima s prvotnim skupen skladenjski vzorec ter besedi morje in cesta, modifikacijo pa predstavlja nova beseda (preozka), ki je na istem mestu kot v prvotnem vzorcu, pomeni pa njeno nasprotje (širok : preozek). Tak obnovljeni vzorec je duhovit in učinkovit. Glede na to, po katerih sestavinah razpoznamo prvotni vzorec, sta pri obnovitvah dve značilnosti:
- najvažnejši signal je formalna podoba prvotnega naslova; to je lahko tipičen besedni red, lahko pa čisto skladenjski, pravi vzorec.
- kolikor bolj je utrjena, splošno znana ta formalna podoba in kolikor bolj značilna je, toliko zanesljiveje je v obnovljenem vzorcu ohranjena in toliko več ostalih sestavin je v obnovljenem vzorcu lahko modificiranih, se pravi, toliko bolj se lahko oddaljijo od prvotnega.

Obe značilnosti pa prinašata tudi nevarnost, da bralec prvotnega naslova ne pozna. Takrat obnovljeni vzorec izgubi vso stilno učinkovitost, deluje kvečjemu s svojo nenavadnostjo ali pa je povsem nesmiseln.

Zelo priljubljen obnovljen vzorec, ki je naslov dramskega besedila, je pri nas preveden Čakajoč na Godota.
Časopisni naslovi: - Čakajoč na olajšave;
- Čakajoč na prvi sneg;
- Čakajoč na sonce;
- Čakajoč na socialiste;
- Čakajoč na Podgornega.


c) LOČIMO:

˘ ENODELNE NEGLAGOLSKE NASLOVE

PRVOTNI NASLOV OBNOVLJENI VZOREC
Amerikanec v Parizu (naslov filma) Anglež v Parizu; Poljak v Parizu;
Odločitev ob zori (ameriški vestern) Odločitev ob obletnici; Dogovor ob zori
Okus po medu (naslov filma) Okus po zmagi
Dogodek v mestu Gogi (drama) Dogodek v mestu Parizu
Grenki riž (naslov filma) Grenko žito; Grenki sladkor;
Ameriški izziv (naslov knjige) Alžirski izziv
Primorske zdrahe (komedija) Časnikarske zdrahe
Somrak bogov (naslov romana) Somrak alians
Otok zakladov (knjiga in film) Otok sovraštva
Svojega telesa gospodar (naslov filma) Svojega telesa gospodarica


˘ GLAGOLSKE NASLOVE

PRVOTNI NASLOV OBNOVLJENI VZOREC
Rusi prihajajo (naslov filma) Američani prihajajo
Nismo mi angeli (naslov filma) Nismo mi paničarji
Kdo se boji Wirginije Woolf? (film) Kdo se boji rib? Kdo se boji grba?
Imate radi Brahmsa? (roman, film) Imate radi usnje?
Na zahodu nič novega (naslov povesti) Na cesti nič novega; Na odru nič novega;
Ni miru med oljkami (naslov filma) Ni miru med velemojstri
Kralj se zabava (naslov drame) Kralj se ne zabava
Ni prostora za divje živali(naslov filma) Ni prostora za IRA


3. 2 PONOVITEV VZORCA

Za razliko od ponovljenih klišejev, pri katerih spoznamo njihov običajni pomen, ne pa tudi vsebine, ki jo naslavljajo, ponovljeni vzorci vsaj z eno besedo nakazujejo vsebino, povezava pa je vseeno šibka. Glede na to je njihova stilna opaznost enaka obnovljenim vzorcem, prav tako kot ponovljeni klišeji predvsem spodbujajo k branju besedila. Edina razlika med prvotnimi naslovi in ponovljenimi je širjenje z ločili, npr. vprašajem, klicajem, tropičjem.
a) ENODELNI NEGLAGOLSKI NASLOVI

PRVOTNI NASLOV PONOVITEV VZORCA
Ameriški izziv (naslov knjige) Ameriški izziv
Dolgo vroče poletje (TV nadaljevanka) Dolgo vroče poletje

b) GLAGOLSKI NASLOVI

PRVOTNI NASLOV PONOVITEV VZORCA
Komu zvoni (naslov romana) Komu zvoni?
To ljudstvo bo živelo (naslov filma) To ljudstvo bo živelo!
Drevesa umirajo stoje (naslov drame) Drevesa umirajo stoje
Deževje prihaja (naslov filma) Deževje prihaja


Obnovitve so s svojo opaznostjo, učinkovitostjo in pogostnostjo vendarle izrazito naslovotrno sredstvo časopisnih naslovov in kot take važna sestavina časopisnega stila.


4. PROSOJNICA 1, 2, 3


PROSOJNICA 1

OBNOVITEV KLIŠEJA

NASLOV FRAZEOLOGEM
Človek obrača - dinar obrne. Človek obrača - bog obrne.
Po toči zvoniti bo prepozno. Po toči zvoniti je prepozno.
Kdor ne dela, naj ne gre iz ZK. Kdor ne dela, naj ne je.


PONOVITEV KLIŠEJA

NASLOVI: V slogi je moč.
Vsak je svoje sreče kovač
Kakor bomo sejali, tako bomo želi.


OBNOVITEV VZORCA

VIRI OBNOVITEV:

˘ ZNANI IZREKI:

NASLOV IZREK
Potrošnik - to zveni ponosno. Človek - to zveni ponosno.
Pil, zbil, ušel. Prišel, videl, zmagal.


PROSOJNICA 2

˘ ZNANI CITATI IZ UMETNIŠKIH DEL

NASLOV CITAT
Sejem ni bil živ. "Sejem je bil živ." (pri Aškercu)
Slep je, kdor se s časopisom ukvarja. "…kdor se s petjem ukvarja." (pri Prešernu)


˘ ZNANI BIBLIZMI

NASLOV BIBLIZEM
Krompir naš vsakdanji. "kruh naš vsakdanji"
Na koncu je bila obsodba. "Na začetku je bila beseda."


LOČIMO:

a) ENODELNE NEGLAGOLSKE NASLOVE

PRVOTNI NASLOV OBNOVLJENI VZOREC
Dogodek v mestu Gogi (drama) Dogodek v mestu Pariz
Primorske zdrahe
(komedija) Časnikarske zdrahe
Otok zakladov
(knjiga in film) Otok sovraštva



PROSOJNICA 3

b) GLAGOLSKE NASLOVE

PRVOTNI NASLOV OBNOVLJENI VZOREC
Na zahodu nič novega
(naslov povesti) Na odru nič novega
Na cesti nič novega
Kdo se boji Wirginije Woolf?
(film) Kdo se boji rib?
Kdo se boji grba?
Imate radi Brahmsa?
(roman, film) Imate radi usnje?


PONOVITEV VZORCA

a) ENODELNI NEGLAGOLSKI NASLOVI

PRVOTNI NASLOV PONOVITEV VZORCA
Ameriški izziv (naslov knjige) Ameriški izziv
Dolgo vroče poletje
(TV nadaljevanka) Dolgo vroče poletje


b) GLAGOLSKI NASLOVI

PRVOTNI NASLOV PONOVITEV VZORCA
Komu zvoni (naslov romana) Komu zvoni?
To ljudstvo bo živelo
(naslov filma) To ljudstvo bo živelo!
Drevesa umirajo stoje
(naslov drame) Drevesa umirajo stoje


5. PRAKTIČNE VAJE: OBNOVITVE V ČASOPISNIH NASLOVIH

Navedite za katero vrsto naslova gre v naslednjih primerih.
1. Dobrota ni sirota (Lady, XV, 11, 17. marec, 2004)
_________________________________________________________

2. Evrovizijske zdrahe (Lady, XV, 11, 17. marec 2004)
__________________________________________________________

3. Lepotica in zver (Lady, XV, 10, 10. marec 2004)
__________________________________________________________

4. Pravzaprav Hugh (Lady, XV, 10, 10. marec 2004)
__________________________________________________________

5. Ljubezen gre tudi skozi nos (Cosmopolitan, november 2002)
__________________________________________________________

6. Rajši golob v piti kot krokodil na žaru (Lady, XV, 4, 28. januar 2004)
__________________________________________________________

7. V postelji z Desperadom (Lady, XV, 4, 28. januar 2004)
__________________________________________________________

8. Brez televizije ji živeti ni (Lady, XV, 11, 17. marec 2004)
__________________________________________________________

9. Požri me nežno (Ona, 6, 13, 30. marec 2004)
__________________________________________________________

10. Blažen med ženami (Slovenske novice, XIV, 74, 29. marec 2004)
__________________________________________________
6. VIRI IN LITERATURA

Korošec, Tomo: Stilistika slovenskega poročevalsta. Ljubljana, Kmečki Glas, 1996.
Revije in časopisi: Lady, Ona, Cosmopolitan, Slovenske novice.

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: SKJ_IV-OBNOVITVE_IN_PONOVITVE_-_Tatjana_Hren.doc

IZMENJAVA POVEZAV
Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - Games
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category Games.
Free websites listing and linkexchange - Shopping
Free submission to our Web Directory - Category Shopping.
Slovenska Bistrica, vodnik po občini Slovenska Bistrica
Predstavitev občine Slovenska Bistrica z besedo in sliko. Slikovni vodnik po krajih občine Slovenska Bistrica.
Knjigovodstvo-računovodstvo povezave
Izmenjava povezav povezane z knjigovodstvom, računovodstvom, slovensko zakonodajo ter raznih iskalnikov in pomembnih podatkov.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Science
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Science.
Toplotna obdelava Kaldera d.o.o.
Toplotna obdelava kovin Kaldera d.o.o.
Cvetličarna Sonja: načrtovanje in ureditev hišnih vrtov
Aranžiranje daril, prodaja: rezano cvetje, lončnice, aranžmaji, urejanje hišnih vrtov, vzdrževanje zelenih površin in živih mej, skalnjakov, sadimo grmovnice in žive meje
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Regional
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Regional.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.