domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje učnih priprav po google

 
Srednja šola
Osnovna šola
 
  strežnik sloHOST
gostovanje spletnih strani in registracija domen

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
lektoriranje vseh vrst besedil (diploma, seminarska naloga ...)
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
9.4.2006
Josip Jurčič, Kozlovska sodba v Višnji Gori
objavil: Olga Novak
Število ogledov: 95
DOMAČA NALOGA: ODGOVORI (berilo, stran 37)

KAKŠEN VTIS NAPRAVIJO NA NAS VIŠNJANI? ALI SE DAJO PRIMERJATI Z BUTALCI, VERŽENCI, ZAPLANKARJI? Višnjani ne naredijo na nas vtisa pametnih in modrih ljudi, ukvarjajo se z majhnimi neumnostmi, iz katerih pa naredijo velike pomembnosti, zdolgočaseni so, privoščljivi in ne znajo razmišljati s svojim razumom. Ravno zaradi čudne logike, neustreznega razmišljanja in ljudske povezanosti (delujejo kot množica) se jih lahko primerja z naštetimi.
ZARADI ČESA JE PRIPOVED HUMORISTIČNA? Pripoved je humoristična zaradi komičnega, za lase privlečenega dogajanja samega, reakcij na dogodek, pretiravanja in dramatiziranja v govorih posameznikov, pisateljevega smešnega izbora imen književnih oseb, absurdnosti tožbe (kozel je obtoženi) …
KAKŠNA IMENA DAJE PISATELJ VIŠNJANOM? Pisatelj daje smešna in več pomenska imena, z njimi namiguje na človekovo lastnost: Gobežel, Žužnjal, Zaropotaj, Slamorezec. Žeti gobe, gobezdati, žužnjati, ropotati, mlatiti prazno slamo, drnulja je plod drena (žrtev svojega kozla).
TOŽNIK IN ZAGOVORNIK KOZLA LISCA IMATA RAZLIČNE POGLEDE NA NJEGOVO KRIVDO. NA KOGA SE SKLICUJE GOBEŽEL? KAKO SE ODZIVAJO LJUDJE? Gobežel se sklicuje na polža čednosti, njega naj si vzamejo za zgled. Poleg tega pa spominja tudi na boga, poziva k odpuščanju, zato da bo Bog zadovoljen z njihovim obnašanjem in ravnanjem.
ALI RAZSOJAJO MESTNI SODNIKI POVSEM NEPRISTRANSKO? ALI SE DA DOKAZATI, DA JE V OZADJU TUDI NEKAJ OSEBNIH KORISTI? Sodnik Pavle Zaropotaj je pretirano nastrojen proti kozlu (glede na to, da sodi živali z merili za človeka), njegove nepoštene namene poveča do neresničnosti. Gobežel je SOVRAŽNIK Žužnjala, zato je njegova opredelitev popolnoma nasprotna Žužnjalovi, lahko tudi pod vplivom čustev oz. odnosa z njim (kar s samo tožbo kozlu nima povezave).
SE VIŠNJANSKO LJUDSTVO ODZIVA PO LASTNI PRESOJI ALI POD VPLIVOM ZAGOVORIKA ALI TOŽNIKA? Višnjansko ljudstvo potrdi, odobrava vsako, kakršnokoli misel, ki je bila pravkar izrečena. Zavzamejo se za zadnjega govornika in njegove namene, ob naslednjem pa se povsem premislijo in podprejo prejšnji nasprotno opredelitev (od oproščenja do najstrožje kazni).

Celotna priprava je v priponi.

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: Jurcic_KOzlovska_sodba.doc

IZMENJAVA POVEZAV
NOD32 antivirus and spamassassin for mail server mailEnable
Fighting viruses, spyware, spammails with nod32mta pickup event for NOD32 antivirus, spamassassin for windows under mail server mailEnable standard
Free Computers websites listing and linkexchange
Free submission to our Web Directory - Category Computers.
Knjigovodstvo-računovodstvo povezave
Izmenjava povezav povezane z knjigovodstvom, računovodstvom, slovensko zakonodajo ter raznih iskalnikov in pomembnih podatkov.

Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - News & Media
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category News & Media.
Free websites listing and linkexchange - Regional
Free submission to our Web Directory - Category Regional.
Cvetličarna Sonja: načrtovanje in ureditev hišnih vrtov
Aranžiranje daril, prodaja: rezano cvetje, lončnice, aranžmaji, urejanje hišnih vrtov, vzdrževanje zelenih površin in živih mej, skalnjakov, sadimo grmovnice in žive meje
Free websites listing and linkexchange - Shopping
Free submission to our Web Directory - Category Shopping.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.