domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje učnih priprav po google

 
Srednja šola
Osnovna šola
 
  strežnik sloHOST
gostovanje spletnih strani in registracija domen

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
lektoriranje vseh vrst besedil (diploma, seminarska naloga ...)
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
19.11.2004
Gregor Strniša: Orion
objavil: Davorin Bole
Število ogledov: 241
1. DOŽIVLJAJSKO SPOZNAVNA MOTIVACIJA
" Za začetek bom malce radoveden, in sicer me zanima, kakšno glasbo imate radi? Kaj poslušate?
" Ste že slišali kdaj za popevko?. Popevka je posebna zvrst glasbe, to je uglasbena pesem, peta pesem, pesem, ki si jo popevaš. Že nekaj časa skušajo oživiti to zvrst glasbe na naši televiziji.. Mogoče veste, kako je naslov oddaje, ki temelji na popevkah? Naj vam pomagam … Naslov oddaje je Orion. Tudi mi se bomo ukvarjali s pesmico, ki nosi naslov Orion.

2. NAPOVED BESEDILA IN NJEGOVA UMESTITEV
" Sedaj lahko odprete učbenike na strani.....
" Avtor besedila je Gregor Strniša, pomemben slovenski pesnik in dramatik, ki sodi v sodobno slovensko književnost. Rodil se je leta 1930 v Ljubljani, umrl leta 1987, prav tako v Ljubljani. Živel je kot samostojni književnik, velik vzor mu je bil naš modernist Murn, navduševal se je nad likovno umetnostjo, kar je prišlo do izraza tudi v njegovi prvi pesniški zbirki Mozaiki. (pokaži slike) V vsem svojem življenju ni prestopil slovenske meje, menil je namreč, da lahko bistvo ali princip vesolja vidiš tudi s tako majhnega koščka in ti zaradi tega ni treba potovati po svetu.
" Njegova pesem je tudi uglasbena in jo poznamo kot zimzeleno slovensko melodijo oz. popevko. Sedaj bomo poslušali Orion v izvedbi Marjane Deržaj. Besedilo je malce prilagojeno glasbi; Pa poslušajmo!

3. INTERPRETACIJSKO BRANJE BESEDILA
" predvajanje posnetka

4. ČUSTVENO SPOZNAVNI PREMOR

5. IZPOVED DOŽIVETJA
" Vam je bila pesmica všeč? Zakaj? Vas je zamorila?
" Kakšno vzdušje, mislite, vlada v pesmi? Veselo, radoživo, otožno, slovesno, žalostno, temačno?
" Pa sama melodija? Se vam zdi tuja, ker je pesem starejša?

6. INTERPRETACIJA / ANALIZA
" Zdaj se bomo počasi prebili skozi pesem, od kitice do kitice, tako da jo bomo vsi razumeli, hkrati pa bomo iskali tudi pesniške figure, ki jih že poznate ali pa jih bomo na novo spoznali.
" Koliko kitic ima pesem? Kakšne so te kitice po številu verzov?

" 1. kitica (učenec prebere)
O čem govori tale kitica? Kakšna je doba "tisoč let"? Dolga ali kratka?//// Kaj pomeni beseda "daljen"?////Kaj je to "Orion"? (preberi)//// Kakšen bo Orion "takrat"?
" 2. kitica
Od kod ta zeleni hrast, zakaj ga lirski subjekt omenja?//// Kdaj "takrat"?//// Poiščite kakšen okrasni pridevek.//// Je še kakšna druga figura v tej kitici? - 3. verz - Poskušajte razložiti to primero ali komparacijo. Zakaj bo šumel (hrast) kot teman spomin? Kakšen je teman spomin? Je to lep spomin ali bolj otožen? Zakaj bi bil otožen? Ker "naju", npr. tebe in mene takrat ne bo več - čez tisoč let.
Kako bo čez tisoč let, pa pesnik razpreda še v naslednji kitici.
" 3. kitica
Kaj ti pove prvi verz? Kaj lirski subjekt misli z besedno zvezo "istih zvezd"? Katere zvezde so to?////Kaj pa tale srebrna luč zvezd? Kako si to razlagaš? (odsev, odblesk, blišč, ...) //// Vendar kaj bo takrat drugače? Ko bo "trepetala istih zvezd srebrna luč"? //// Poiščite kakšen okrasni pridevek.//// Je še kakšna pesniška figura tukaj? V prvem verzu. Poosebitev ali personifikacija. Kdo lahko ponavadi trepeta? Človek. Definicija poosebitve. S čim bi lahko zamenjali glagol trepetati? (utripati, sijati, bleščati, ...)////
Lirski subjekt še stopnjuje svojo misel in nadaljuje:
" 4. in 5. kitica
Kdo je tukaj pripovedovalec? Moški ali ženska? Po čem to sklepaš?////Kdaj bo to rekla tista druga deklica? (čez tisoč let)?///V katerem letnem času se to dogaja?////Kakšen okrasni pridevek?////
Gremo naprej.
" 6. kitica
Opaziš kakšno podobnost s prvo kitico? Kakšno ponavljanje? "Čez tisoč let", to se ponovi. To je pomembna pesniška figura, ki poudari določeno misel - tako melodično kot tudi pomensko.////Kakšen, misliš, da je ta poljub, ki odtehta celih tisoč let? Pristen... K temu "poljubu" se bomo še vrnili pozneje, ko bomo razmišljali o sporočilu pesmi.////
Naslednja kitica.
" 7. kitica
O čem govori pa tale kitica? Kje se je že enkrat pojavil hrast? V kateri kitici? Ugotovi, kako se spreminja hrast skozi čas. (zimzelen> prastar> podrt) Kdo bo tukaj zmagovalec v času? Orion ali hrast?//In, kaj misliš, če bo Orion vedno sijal, tudi potem, ko nikogar ne bo več, in če je Orion simbol vesolja, kakšno je potem vesolje v primerjavi s človekom? Večno.////
Vedno bliže smo sporočilu pesmi.
" No, zadnjo kitico pa smo že enkrat srečali. Kako bi imenovali del besedila, ki se skozi pesem večkrat ponovi? (primer iz kakšne sodobne glasbe ...kako bi rekli temu delu, ki se ponovi?) Refren ali pripev je to. To je pogost pojav v popevkah ali nasploh v današnji glasbi.
Tako. Kaj, mislite, je to ljubezenska, miselna ali morda razpoloženjska pesem? Miselna pesem - definicija. Kakšno je sporočilo pesmi?////Če imamo na eni strani Orion, ki je predstavnik vesolja, na drugi strani pa imamo mlad par, ki predstavlja človeštvo. Kaj je minljivo v primerjavi z vesoljem? Vesolje bo tudi čez tisoč let, ko naju ne bo več, ko bo pod hrastom drug par, in še tisoč in tisoč let. Toda kaj bo ostalo večno in skupaj z vesoljem? Naj vam pomagam, misel se skriva v 6. kitici, v zadnjih dveh verzih. ////Torej, kaj je večno poleg vesolja? Ljubezen je večna. Ker je del vesolja. Ker je prav tako skrivnostna kot vesolje. Vemo, da je, pa je ne znamo dokončno pojasniti. Ne vemo, zakaj se zgodi, zakaj sta si npr. dva drug drugemu všeč?

7. SINTEZA
" zapisali si bomo v zvezke, kar smo novega odkrili. Najprej zapišite naslov: Gregor Strniša, Orion.
" Popevka (song, šanson) - uglasbena pesem (so vam besedila današnjih melodij všeč, mislite, da bi morali pevci bolj pogosto uporabljati pesmi naših pesnikov, ali so vam všeč besedila, ki jih kar sami napišejo?)
" refren ali pripev - del besedila, ki se skozi pesem večkrat ponovi
" miselna pesem

" Sedaj bi rad opozoril na eno pesniško prvino, ki je značilna za Gregorja Strnišo. Želim, da izpišete pare besed na koncu verzov, ki vas spominjajo na rime, oz. pare besed, za katere mislite, da se glasovno, melodično ujemajo (čim preprosteje razloži asonanco)

" metrična shema prve kitice (prvi verz)

" predvajanje še enega primera popevke

8. NALOGE ZA SAMOSTOJNO DELO UČENCEV
" samostojno razmišljanje (zapis na barvne lističe, na koncu preberi nekaj primerov): Čez tisoč let, ko naju več ne bo...

(Celotna vsebina je v priponi.)

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: U_OS-Prestranek_Orion.doc

IZMENJAVA POVEZAV
Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - Directories
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category Directories.
Toplotna obdelava Kaldera d.o.o.
Toplotna obdelava kovin Kaldera d.o.o.
Free websites listing and linkexchange - Health
Free submission to our Web Directory - Category Health.
Knjigovodstvo-računovodstvo povezave
Izmenjava povezav povezane z knjigovodstvom, računovodstvom, slovensko zakonodajo ter raznih iskalnikov in pomembnih podatkov.

Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Computers
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Computers.
Free Web directory at 50webs.com
Add your sites for free to web directory at welinks.50webs.com - free link exchange.

Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.