domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje učnih priprav po google

 
Srednja šola
Osnovna šola
 
  strežnik sloHOST
gostovanje spletnih strani in registracija domen

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
lektoriranje vseh vrst besedil (diploma, seminarska naloga ...)
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
19.11.2004
William Shakespeare: Hamlet
objavil: Martina Kodrnja
Število ogledov: 169
Cilji:
- spoznajo elizabetinsko gledališče,
- elizabetinsko gledališče primerjajo z antičnim,
- spoznajo osnovne pojme dramatike (dialog, didaskalija, razvoj dramskega dejanja, čas, prostor).

Potek učne ure
Uvajanje z motivacijo:

Učencem razdelim izpolnjevanko z rešitvijo W. Shakespeare: Hamlet.

IZPOLNJEVANKA
(... je v priponi.)

Ob rešitvah izpolnjevanke razložim nekatere pojme:
- William Shakespeare (1564 - 1616; velja za enega največjih piscev vseh časov, dramsko in pesniško delo sodi v sam vrh angleške, evropske in svetovne literature; o njegovem življenju ni veliko zanesljivih podatkov; živel v Angliji; Ali še poznate kakšno delo W. Shakespeara? (poezija: Soneti; komedije: Komedija zmešnjav, Ukročena trmoglavka, Sen kresne noči, Beneški trgovec, Mnogo hrupa za nič, Kakor vam drago, Milo za drago …;tragedije: Romeo in Julija, Julij Cezar, Hamlet, Othello, Kralj Lear, Macbeth, Antonij in Kleopatra, Koriolan …, romantične igre: Zimska pravljica, Vihar …)

- Renesansa (14. stol. - 16. stol.; zgodnja, visoka in pozna; zgodnji kapitalizem; nova znanstvena in tehnična odkritja (Guttenberg - izum tiska 1445; odkritje Amerike 1492); osvobajanje od religiozne pokorščine, obujanje antične umetnosti in filozofije, razmah humanizma - človek je najvišja vrednota)

- Samogovor (monolog je prvoosebno reproduciranje misli, asociacij, upanj in strahov, pričakovanj, ki v resnici ostajajo neizrečeni - so neposredno namenjeni gledalcu. Monologi nam odkrivajo junakovo notranjost.)

- Elizabetinsko gledališče; glej PROSOJNICO! (je nastalo med vladavino Elizabete I. (1558 - 1603). Gledališče je bilo zelo priljubljeno, obiskovali so ga ljudje vseh slojev, zato so morali dramatiki zadovoljiti različne okuse. Drame so zajemale snovi iz številnih virov: iz srednjeveških dram in kronik, antičnih virov ter renesančnih novel. Dramatiki niso upoštevali klasičnih pravil, v dramah nastopa veliko oseb, številni dogodki se vrstijo v dolgem časovnem obdobju in na različnih krajih, tragični in komični elementi. Izoblikoval se je tudi poseben tip elizabetinskega odra, ki je omogočal neposreden stik gledalcev z igralci. Na zunaj je bila stavba okrogla, štirioglata ali večkotna. Na sredini velik prazen prostor, v katerem so stali gledalci. Ta del se je imenoval dvorišče - po analogiji z dvorišči gostiln, ki so bila v drugi polovici 16. stoletja najpogostejša prizorišča gledaliških predstav. Na notranji strani lesene stene so bile galerije za premožnejše gledalce ter lože za gospodo. Oder je segal daleč v
parter in je bil kar s treh strani obkrožen z gledalci. Ker ni bilo zavese, je bila scena ves čas odprta pogledu publike. Na odrskem podu je bila odprtina s pokrovom, ki je lahko predstavljala grob (Ofelijin) ali omogočala pojav duhov (duh Hamletovega očeta). Na oder je vodilo dvoje vrat, med katerimi je bila sobica z zaveso (zanjo se skrije Polonij, ko prisluškuje danskemu kraljeviču in njegovi materi). Nad to sobico je bil balkon v višini prve galerije - sem je pripeljal duh Hamleta - balkon je predstavljal zgornjo ploščo nad morjem viseče skale. Oder je bil zelo velik. Predstave so potekale pri dnevni svetlobi. Scena je bila zelo skromna, kostumi pa zelo razkošni. Uporabljali so številne zvočne učinke: grmenje, strele, trobente, udarjanje zvonov … : naloga: Raziščite kakšne zvočne efekte določa Shakespeare v Hamletu? (ko kralj pije, njegove napitnice naznanjajo bobni, fanfare in topovi; Fortinbrasova vojska nastopi ob zvokih vojaške koračnice; trobente najavljajo kraljeve prihode; trobente naznanijo prihod
potujočih igralcev; glasba spremlja pantomimo o uboju Gonzage; blazna Ofelija poje; grobarja pojeta; trobente in topovi spremljajo dvoboj Hamleta z Laertom; top in bobni naznanijo prihod Fortinbrasa v zadnjem dejanju; tragedija se zaključi s pomrtno koračnico in s topovsko salvo v čast mrtvemu Hamletu.) Kakšna je razlika med antičnim in elizabetinskim gledališčem?
ANTIKA (Sofokles: Antigona) RENESANSA
Enotnost kraja, časa in dogajanja Shakespeare tega ni upošteval
Dogajanje kratko Dogajanje traja veliko dlje kot en dan
Malo dejanj Poleg osrednjega dejanja še veliko drugih
Stalno prizorišče Prizorišče se spreminja
Manj oseb Veliko oseb (skoraj 3X več)

- Dramska oseba ( je nosilka dramskega dejanja. Večino informacij o dramskih osebah in njihovem delovanju zvemo iz besed, ki jih izrekajo v dramskem besedilu. Glavnega junaka, ki vodi igro, imenujemo protagonist, tistega, ki mu stoji nasproti in vodi protiigro, pa antagonist.)

- Danska (najmanjša nordijska država, ki se nahaja v Skandinaviji v severni Evropi na polotoku vzhodno od Baltskega morja in jugozahodno od severnega morja. Kraljevo geslo: Božja pomoč, človeška ljubezen, danska veličina. Kraljica: Margareta II. Danska.)

- Monolog = samogovor

- Pesimističen (nasprotje optimističen; nekdo, ki ima negativen pogled na svet, dogajanje okoli sebe …)

- Tragedija (je dramsko delo, ki kaže propad junaka zaradi usodne krivde, napačne odločitve, volje bogov, usode ali nenaklonjenih družbenih sil. Starejše slovensko ime za tragedijo je žaloigra.)


Ker so morali dijaki prebrati knjigo za domače branje predvidevam, da imajo nekatere predstave o njej. Vprašanja:

- Kakšna vprašanja so se ti porajala ob branju Hamleta?

- Katero vlogo bi si želel zaigrati, če bi kot igralec sodeloval pri uprizoritvi Hamleta? Zakaj?

- Ali se strinjaš s tistimi, ki menijo, da je Hamlet najboljše dramsko besedilo, ki je bilo kdajkoli napisano? Zakaj?

- Kaj je dialog in kaj didaskalija? (dialog: glavni govor; govor dramskih oseb; posreduje teme, sporočila, ideje in stil; govor najmanj dveh oseb ali večih - monolog (ene), z njim doseže dramatik posebne učinke; didaskalija: stranski govor; omogoča in stopnjuje vživljanje, saj posreduje avtorjeve uprizoritvene zamisli. )

- Kaj je to dramsko dogajanje? Kaj mora vsebovati? (izraz drama pomeni v grščini "dogajanje, dejanje"; vsebuje: za človeka pomemben moralni problem, odvisen od družbe in časa ali psihičnega hotenja dramskih oseb. Za zgradbo tradicionalne drame je značilen preobrat (peripetija), zasuk, ki navadno spremeni usov+do glavnega dramskega lika. Ravno elizabetinska tragedija je poznala sunkovite in nenavadne peripetije. Vsako dramsko dogajanje potrebuje prostor.)

- Kaj je to dramski prostor? (najtesneje povezuje dramsko besedilo s stranskim tekstom in gledališko postavitvijo. Dramski prostor je lahko označen v podrobnostih ali pa le v grobih potezah.)

- V katerem času poteka dramski govor? (čas dramskega govora spominja na liriko, njegov pravi čas je vedno sedanjost, saj dogajanje poteka z govorom dramskih oseb.)

- Je Hamlet pozitivni lik? Ali zasluži pridevnik "plemeniti danski kraljevič"? (ko beremo ali gledamo dramo, se identificiramo s Hamletom; ker ga obdajajo osebe, slabše od njega, ostane v naši zavesti kot pozitivni lik. Vendar so tudi negativne njegove lastnosti: pomotoma ubije Polonija in ob tem ne kaže posebnega obžalovanja; posredno je kriv za Ofelijino blaznost, saj jo je zapeljal, pustil in ji ubil očeta; Hamlet je lik poln nasprotij. Najpravičnejšo sodbo o sebi izreče Ofeliji (III, 1, str.: 63).

- Kakšen je Hamletov pogled na svet in človeka? Optimističen ali pesimističen? (izrazito pesimističen. Pravi "svet je iz tira"; ob umoru očeta vidi Hamlet globino zla, v katerem se utaplja svet; želi si, da bi prenehal obstajati, pomisli na samomor, Ofeliji svetuje naj gre v samostan ("Čemu bi hotela roditi grešnike?").

- Interpreti Hamleta se največkrat ustavljajo ob junakovi neodločnosti, ko gre za maščevanje očeta. Zakaj se po tvojem mnenju Hamlet obotavlja? (Hamleta je spoznanje, da živi v svetu videza in ne resnice, popolnoma ohromilo, zato išče neovrljive dokaze za kraljev zločin, najbrž odlaša tudi zato, ker to dejanje zahteva od njega, da si umaže roke s stričevo krvjo.)

- Hamlet je premalo dejaven. Kateri osebi, ki morata tudi maščevati očetovo smrt, sta njegovo pravo nasprotje? (Fortinbras in Laert)

Za konec:

Kako bi kot režiser uprizoril to vedno živo dramo? Dijaki napišejo v nekaj stavkih in predstavijo. Če ni časa, za domačo nalogo.

Še:
- Spodbude za nastanek drame? (že v 12. stol. v danski srednjeveški kroniki obstaja Hamneth; po resnični zgodbi Jakoba I.; neuspeli upor grofa Essexa proti Elizabeti I.)

- Iz kod je vzeta snov? (iz danske srednjeveške kronike.)

- Kaj je glavna tema? (Glavna tema je boj za oblast, ki ga začne in nadaljuje Klavdij; tudi Hamletov značaj. Je pogumen, bojevit pa tudi neodločen, bojazljiv.)

- Naštej nekaj glavnih motivov. (življenje, vera, morala, oblast, smisel življenja.)

- Kakšna je zgradba drame? (zasnova: Stražarji danskega dvora se srečajo duhom umrlega kralja; zaplet: Hamlet se sreča z duhom svojega očeta, ta mu pove, da ga je ubil lastni brat, Hamlet začne iskati dokaze za očetov umor; vrh: mišnica; razplet: Hamletova srečna vrnitev iz Anglije, konec vseh junakov danskega dvora - vsi mrtvi; razsnova: Fortinbrasov prihod je pozitiven - končno bo napravil red na Danskem.)

IZPOLNJEVANKA
(... je v priponi.)

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: U_SS-Hamlet_-_uvod.doc

IZMENJAVA POVEZAV

Free websites listing and linkexchange - Society
Free submission to our Web Directory - Category Society.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Arts
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Arts.
Kovanje aluminijskih izdelkov Stampal SB
Kovanje aluminijskih izdelkov Stampal SB Slovenija; Forged and machined parts; Schlagschmieden des Produken
Free websites listing and linkexchange - Shopping
Free submission to our Web Directory - Category Shopping.

Free websites listing and linkexchange - Science
Free submission to our Web Directory - Category Science.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Health
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Health.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.