domovgalerije slikseminarske nalogeučne pripraveostalo
Brezplačne učne priprave
Absolventi slovenskega jezika s književnostjo na PefMB, generacija 2000-2005.
Nekateri izmed nas bodo učitelji, bodisi na osnovni ali srednji šoli; drugi se bodo odločili za nadaljnji študij (magisterij, doktorat); tretji pa bodo lektorji ali karkoli drugega.
Iskanje učnih priprav po google

 
Srednja šola
Osnovna šola
 
  strežnik sloHOST
gostovanje spletnih strani in registracija domen

-----------------------------------------------
LEKTORIRANJE
lektoriranje vseh vrst besedil (diploma, seminarska naloga ...)
 
  Želite prejemati novice po emailu?  
     
   
19.11.2004
Anton Tomaž Linhart: Veseli dan ali Matiček se ženi
objavil: Martina Kodrnja
Število ogledov: 211
Cilji:
- dijaki se seznanijo z začetki slovenskega gledališča,
- spoznajo razlike in podobnosti med Beaumarchaisovo komedijo Figarova svatba in Linhartovim Matičkom,
- spoznajo značilnosti komedije,
- spoznajo vrste komičnosti,
- ločijo satirične prvine.

Potek učne ure:
Ob šolski uri nas bodo spremljale skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Uvajanje z motivacijo:
Dijakom razdelim izpolnjevanko z rešitvijo Veseli dan ali Matiček se ženi. Povem jim, da bomo danes obravnavali domače branje Veseli dan ali Matiček se ženi.

IZPOLNJEVANKA
(... je v priponi.)

Ob rešitvah izpolnjevanke razlagam pojme.

- Kje najdemo kraj RADOVLJICA? Na Gorenjskem, med Kranjem in Bledom.
- Ali se drama tukaj tudi dogaja? Da. Na gradu blizu vasi.
- Kako se je razvila KOMEDIJA? Starogrška komedija se je razvila iz pijanskih obhodov. Stara grška komedija, živa v obdobju atenske demokracije, za časa Sofokla, Sokrata, Perikla, je jemala snov iz vsakdanjega življenja in se posmehovala znanim predstavnikom tedanjega političnega in kulturnega življenja; bila je aktualno - kritična.
- Kaj je komedija? Veseloigra. Beseda prihaja iz gr. Komos (slavje, bučni obhod) in ode (petje). Po tem sklepamo, da je starogrška komedija nastala iz posmehljivega petja v dionizičnih sprevodih. Njeno nasprotje je TRAGEDIJA. Glavne značilnosti so komičnost (smešnost), vedrina in pogosto satiričnost (kritika na posmehljiv način). Matiček je izrazita razsvetljenska komedija.
- Kdaj postane komedija SATIRA? Ta komedija je deloma tudi satirična, saj v kritično ostri luči predstavi življenje, duha in moralo plemstva, grajsko oblast in uradnike, zlasti v razmerju do kmetov in drugih preprostih ljudi.
- Kakšna se vam zdi satira? Je razsvetljenska, ker izhaja iz razsvetljenskega pogleda na človeka, njegovo srečo in potrebe.
- Kaj pa satira sploh je? Zbadljiva šala, šaljiva bodica.
- Katere vrste KOMIČNEGA poznamo? Karakterno / značajska komično (smeh vzbujajo smešni značaji), situacijsko / položajska komično (smešne situacije, položaji), in karikaturno komično, značilno za grotesko (preko mere stopnjevan prikaz človeških značilnosti). Ko ste obravnavali Molierovega Tartuffa ste omenili še: govorno, idejno, nravstveno, satirično in absurdno komičnost.
- Kam bi uvrstili to komedijo, glede na prevladujoče elemente komičnega? Med situacijske komedije.
- Kaj povzroča komične situacije v tem delu? Predvsem spletke, pasti, ki jih baronu pripravijo protiigralci, a tudi naključni dogodki.
- Kaj so značilnosti RAZSVETLJENSTVA? Prej so bile knjige za verske potrebe, sedaj doživi razmah tudi leposlovje. Začetek izid Krajnske gramatike. Razsvetljenci zbirali v krožkih in skupinah. Narodnoprebudne ideje - oblikovalo slovensko nacionalno in etnično identiteto. Usmerjeni v vzgojo in izobraževanje. Poudarjanje razuma, deizem (Bog je ustvaril svet, vendar se ne vtika v njegov obstoj), empirizem 8zaupanje v izkustvo, čutne zaznave), materializem (osnova vsega je materija), utilitarizem (koristnost - vse je za nekaj dobro).
- Ali ste že slišali za rokoko? Gre za umetnostni stil, ki se je razvil v Franciji (1730 - 1780). Izšel je iz baroka, pri čemer je njegove monumentalne oblike spremenil v lažje, intimnejše in nežnejše. Ženske so poudarjale vitkost postave s stezniki in širokimi krinolinami - skoraj nujni dodatek pahljača in robček. Vrata so ovalna, da so mogle skozi vrata postrani. Moški so nosili kratke hlače, dokolenke, pokrivalo s tremi roglji - ki ga niso nosili na glavi, saj bi si s tem pokvarili lasuljo, pač pa pod pazduho. Kostumograf je moral biti s tem dokončno seznanjen.
- Zakaj ni bila UPRIZORJENA takrat ko je izšla? Če nas danes ugovarjanje služinčadi, njeno jezikanje in nepokorščina le prijetno zabava, je bilo s to rečjo v Linhartovih časih drugače. Veljalo je za predrznost, ki jo je treba kaznovati. Zato cenzura. Zaradi izražene napredne družbene in narodne zavesti. Linhart je tudi jasno izrazil svoje sovraštvo do nazadnjaškega plemstva. Preprost slovenski kmet osmeši nadutega in privilegiranega plemiča.
- Kakšne igre so obstajale pred Linhartom v GLEDALIŠČU? Samo duhovne katoliške igre, od katerih se je ohranila Škofjeloška procesija.
- Ali je Veseli dan predelava FIGAROVE svatbe ali je originalno besedilo? Povsem izvirno gotovo ni, saj sta osnovna ideja in večji del zgodbe ostala nespremenjena, je pa to besedilo naše po svojem duhu. Beaumarchaisove osebe je Linhart tako predelal, da ne mislijo več kot Španci oziroma Francozi, pač pa kot Slovenci. In tako tudi govorijo: v sočnem jeziku, polnem ljudskih rekel, tekočem, ne brez germanizmov. Slovenska veseloigra je krajša - ne gre za črtanje, pač pa za strnitve in zgoščevanje; oseb je manj …
- Ali je bil Matiček NEŽKI zvest? Da. V monologu jo opisuje. Ali je lahko objektiven? Ne, ker jo ljubi.
- Katere lastnosti pripisuje Matiček Nežki? Je postavna, spretna, vljudna, živahna, pametna.
- Ali bi brez DRAMSKIH oseb lahko drama obstajala? Ne.
- Kako se na pogovorni ravni kaže razlika v družbenem položaju oseb? Baron Nežko tika, ona njega onika.
- Ali najdemo v kateri od Shakespearovih dram MONOLOG? Da. Hamlet.
- Kaj je monolog? Samogovor je zaupen pogovor dramske osebe same s seboj; je izpoved, ki je namenjena neposredno gledalcu. Z monologom se odziva na zunanji svet.
- Ali se vam zdi Matiček jezičnik? Kaj pomeni jezičnik? Negativen pomen: je jezikav človek; pozitiven pomen: človek, ki govori kot advokat.
- V veseloigri ni lika, ki bi bil idealiziran do popolnosti. Vsi značaji imajo dobre in slabe lastnosti. Ali velja to tudi za ZMEŠNJAVO in BUDALO? Ta dva sta naslikana kot brezsrčna birokrata, človeka, ki sta v svoji grotesknosti bolj grozna kot smešna, ker ne upata ali ne smeta zaradi položaja, ki ga zavzemata, pokazati nič razumevanja za sočlovekove težave.
- Linhart ju je označil že z imeni. Tako kot NALETELA in ŽUŽKA. Kolikokrat je baron "naletel"? Trikrat. 1. v sobi, ko je mislil, da bo ženo dobil s študentom; 2. v sodni dvorani; 3. v igri preoblek.
- S čim je povezana IGLA na koncu drame? Gospa in Nežka sta zadnje pisemce zapečatili z iglo, na katero se baron piči. Da jo Jerci, naj jo izroči Nežki.
- Ali ga uboga? V bistvu ga, le da jo Matiček prinese naokoli.
- Kaj vse se zgodi v vrhu komedije? Kaj opredeljujemo za vrh? Dogajanje v SODNI dvorani. Baron gradi edino upanje na Smrekaričini tožbi, zato mu vse druge pravde niso važne. Zgodi se: PROTEST zoper GERMANIZACIJO (narod ohrani svojo individualnost in se upira potujčevanju; Matiček se na pravico požvižga, če je ne najde v domačem jeziku - ne razume nemščine), Matiček odkrije v svoji vsiljeni nevesti mater SMREKARICO, v baronovem pomočniku pa OČETA.
- Baron zapeljuje NEŽKO. V zadnji spletki, kjer baron znova naleti in je dokončno "naletel".
- Komedija se konča s PESMIJO. "Jeza, žalost, le na stran! Dan's je moj veseli dan."
- Ali je v drami kdo LJUBOSUMEN? Da. Tako baron, kot Matiček, kljub temu, da eden predstavlja višji in drugi nižji sloj. Tu ni razlik.
- POZVONIL.

ČE JE ČAS:
Primerjaj Figarov in Matičkov monolog. Naredite preprosto stilno analizo.

… dijaki bodo spoznali, kako je Linhart besedilo zgoščeval in izločal iz njega vse , kar se ni vključevalo v slovenske razmere.
IZPOLNJEVANKA
(... je v priponi.)

Podpirajte našo spletno stran, da bo živela še naprej in si oglejte z klikom eno
od reklamnih povezav, ki vas zanima med naslednjo izbiro

Pripone: U_SS-LINHART_-_priprava.doc

IZMENJAVA POVEZAV
Free directory.velikan.net websites listing and linkexchange - Computers
Free submission to directory.velikan.net Web Directory - Category Computers.
Free websites listing and linkexchange - Shopping
Free submission to our Web Directory - Category Shopping.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Arts
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Arts.

Free websites listing and linkexchange - Directories
Free submission to our Web Directory - Category Directories.
Free wwwlinks.50webs.com websites listing and linkexchange - Directories
Free submission to wwwlinks.50webs.com Web Directory - Category Directories.
Cvetličarna Sonja: načrtovanje in ureditev hišnih vrtov
Aranžiranje daril, prodaja: rezano cvetje, lončnice, aranžmaji, urejanje hišnih vrtov, vzdrževanje zelenih površin in živih mej, skalnjakov, sadimo grmovnice in žive meje
News & Media websites listing and linkexchange
Free submission to our Web Directory - Category News & Media.
Domov | Galerije slik | Seminarske naloge | Učne priprave | Ostalo Spletna stran je avtorsko delo avtorjev prispevkov.
Vse seminarske naloge in učne priprave so brezplačne.